Iz medija: Stela objasnila zašto ne ide nikamo iz Lokomotive

datum

Foto: Ivan Santro

„Sretna sam i zadovoljna svim uvjetima koji su mi ovdje pruženi i ništa mi ne nedostaje. Uostalom, da tome nije tako ne bih tu ostala punih šest godina.“

Stela Posavec je trenutno jedna od „najzaposlenijih“ hrvatskih sportašica. Kapetanica Lokomotive paralelno igra u 1. HRL i Ligi prvakinja, a početkom studenoga je očekuje i nastup na Europskom prvenstvu, gdje hrvatske rukometašice brane senzacionalnu broncu s Europskog prvenstva u Danskoj.

Stela je postala i zaštitni znak Lokomotive jer u posljednjih šest godina puno je igračica došlo i otišlo iz kluba, no ona je i dalje tu. Iako je poziva bilo.

„Da, bilo je poziva iz drugih klubova, ali nekako je uvijek na kraju prevagnulo na Lokomotivu. Ovo mi je sada već sedma sezona ovdje i ne znam koliko ću se sezona još zadržati. Trenutno igramo Ligu prvakinja, što je novo, veliko iskustvo za sve nas. Želimo se dokazati i iskusiti kako je to igrati protiv vrhunskih ekipa i vrhunskih igračica“, kaže Stela.

Prednost su joj brzina, pokretljivost i prepoznavanje igre

Stela Posavec je sasvim netipična srednja vanjska igračica. Nema 180 ili više centimetara i ne puca po golu preko obrane s devet metara. Pa, ipak, uvijek je opasna za suparnice, i u napadu i u obrani.

„Kad sam počela igrati rukomet jednostavno su me tadašnji treneri stavili na poziciju srednjeg vanjskog i na toj poziciji sam već 15 godina. Da, nisam visoka igračica, no vjerujem da su moja prednost brzina, pokretljivost i prepoznavanje igre.“

Kažu da je ljudima teško shvatiti povezanost među blizancima. Stela je igrala i u Lokomotivi sa sestrom blizankom Paulom, koja je sada u Rumunjskoj.

„Istina je, posebna je to povezanost među blizancima. Naravno da nam je uvijek draže kad smo u istoj ekipi. Iako trenutno ne igramo u istim klubovima, prijašnjih godina smo Paula i ja igrale zajedno i međusobno se jako dobro razumijemo u igri.“

Brončana medalja osvojena prije dvije godine na Europskom prvenstvu u Danskoj bila je senzacionalan rezultat i najveću uspjeh u povijesti hrvatskog rukometa. Je li se što promijenilo u odnosu javnosti i medija prema rukometašicama koje su donijele medalje?

Nije aktivna na društvenim mrežama

„Iskreno, nije se nešto drastično promijenilo, osim što nas više ljudi prati, podržava i vjeruje da opet možemo do sličnih rezultat. Razvilo se i veće poštovanje jer nije mala stvar osvojiti broncu na europskom prvenstvu kada to nitko od tebe ne očekuje.“

Mnoge sportašice „bildaju“ svoju popularnost i na društvenim mrežama. Koriste ih za osobnu promociju, ali i u marketinške svrhe. Steline ćete objave tamo teško pronaći.

„Znam da mnoge sportašice koriste društvene mreže za osobnu promociju i druge svrhe, no ja ne spadam u tu grupu. Nisam previše aktivna na društvenim mrežama. Koristim samo Facebook i vrlo rijetko nešto objavljujem, a kad objavim to su većinom neki meni posebno važni događaji.“

I društvene mreže, i mediji, i sportsko okružje znaju biti pozornice za spolnu diskriminaciju i seksizam. Mnoge su se sportašice žalile zbog toga.

„Osobno nisam imala neugodnih iskustva po tom pitanju, iako sam čitala i čula za razne slučajeve. Smatram da se takve razlike ne bi smjele raditi i da bi svi trebali biti ravnopravni bez obzira na spol i druge karakteristike.“

Rukomet nije sport kojim bi se netko u Hrvatskoj mogao obogatiti. Kako živi vrhunska rukometašica Stelinog kalibra? Ima li Lokomotivina kapetanica i hrvatska reprezentativka u Zagrebu primjerene prihode, stambene i ostale uvjete?

Završila studij javne uprave na Pravnom fakultetu

„Sretna sam i zadovoljna svim uvjetima koji su mi ovdje pruženi i ništa mi ne nedostaje. Uostalom, da tome nije tako ne bih tu ostala punih šest godina.“

Sada je u sportu popularna tema dual-karijere, odnosno karijere nakon sportske karijere. Hrvatski olimpijski odbor je otvorio i poseban Karijerni centar koji se bavi time i pomaže sportašicama i sportašima. Stela, kao ni ostale rukometašice Lokomotive, nije zbog sporta zapostavila obrazovanje.

„Završila sam studij javne uprave na Pravnom fakultetu. Ponekad razmišljam kojim putem će ići moja karijera nakon završetka rukometne karijere, no trenutno sam sigurna da ću se još narednih nekoliko godina zadržati na sportskom terenu. Vjerujem da ću intenzivnije razmišljati o tome kad će mi se približiti kraj karijere“, zaključila je Stela Posavec.

Razgovor je izvorno objavljen na portalu Redaktura.hr

ostale
novosti