Povijest rukometnog kluba Lokomotiva Zagreb

 Rukometni klub Lokomotiva Zagreb utemeljen je 1. veljače 1949. godine i jedna je od starijih športskih udruga u Zagrebu i Hrvatskoj. Uz to je jedna od najboljih u ostvarenju športskih rezultata u ženskom sportu kako u Zagrebu, tako u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Najtrofejniji zagrebački ženski rukometni klub u svojih 65 godina postojanja može se podičiti nizom trofeja i zapaženih rezultata na domaćem i međunarodnom planu.  Za vrijeme bivše Jugoslavije Lokomotiva je 11 puta osvajala državno prvenstvo te osam puta Kup. U tom su razdoblju najveći uspjesi na međunarodnom planu bila finala Kupa prvaka Europe 1975. godine i Kupa pobjednika kupova 1980.  U doba neovisne Hrvatske Lokomotiva se može podičiti dvama osvojenim prvenstvima (1992. i 2004.) i trima Kupovima Hrvatske (1992., 2005., i 2007.) Od međunarodnih uspjeha, najveći su bili osvajanje Kupa IHF-a 1991. godine te dva finala Kupa pobjednika kupova (1996. i 1998.).  

Mnogo je trenera i športaša poniklo baš u rukometnom klubu Lokomotiva, a neki od njih ostavili su snažan trag u jugoslavenskom i hrvatskom rukometu. Među njima su osvajači nacionalnih, europskih i svjetskih prvenstava te Olimpijskih igara. Neka od najzapaženijih imena su: Nada Vučković Gregurić, Mara Torti, Zlata Rebrnjak, Ana Titlić, Jadranka Jež, Jasna Ptujec, Mirjana Ognjenović, Adrijana Prosenjak, Klaudija Klikovac, Nataša Kolega, Maida Arslanagić, Jelena Grubišić, Andrea Penezić, Ivana Jelčić, Lidija Horvat, Nikica Pušić i mnoge druge. Valja istaknuti da je Lokomotiva u svojim redovima imala i najbolju svjetsku rukometašicu Maru Torti koja je tu titulu ponijela čak dva puta, 1971. i 1973. godine. Također je 1973. bila proglašena i najboljom sportašicom Hrvatske. Osim Mare Torti, Andrijana Prosenjak, Klaudija Klikovac, Maida Arslanagić i Andrea Penezić bile su proglašavane najboljim rukometašicama Hrvatske.

Zbog mnoštva uspjeha koje je klub kroz godine nizao, stigla su i zaslužena priznanja.  Rukometni klub Lokomotiva 1991. godine primio je nagradu „Franjo Bučar“, najviše priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj. Lokomotiva je također pet puta primila nagradu za najbolju žensku ekipu grada Zagreba. Za vrijeme Jugoslavije, točnije 1974., Lokomotiva je proglašena najboljom ženskom rukometnom ekipom Jugoslavije.

Rukometni se klub Lokomotiva u sezoni 2012./2013. s različitim dobnim uzrastima natjecao u 13 liga (1. HRL, Kup Hrvatske, Regionalna liga, Kup pobjednika kupova, 2. HRL, 1. Hrvatska kadetska rukometna liga, 1. Hrvatska mlađe kadetska rukometna liga, 1. Hrvatska liga za djevojčice, Međužupanijska liga seniorke, Međužupanijska liga kadetkinje, Međužupanijska luga za djevojčice 2000. godište, Mini rukomet i Super mini rukomet).

Osim ukupno šest ekipa koliko ih broji Lokomotiva, klub se može podičiti izuzetno uspješnom školom rukometa „Lokomotiva“ koja okuplja preko 250 djevojčica koje svoje rukometne korake čine u super mini rukometu već od prvog razreda osnovne škole.

U sezoni 2012./2013. prva ekipa Lokomotive osvojila je drugo mjesto u Prvenstvu Hrvatske i Kupu Hrvatske te treće mjesto u Regionalnoj ligi. Druga ekipa, koju čine kadetkinje i juniorke, osvojila je drugo mjesto u 2. HRL zapad, te četvrto mjesto na Završnici prvenstva Hrvatske. Treća ekipa (igračice rođene 1998. i mlađe) osvojila je sedmo mjesto na Završnici prvenstva Hrvatske u Čakovcu te drugo mjesto u Međužupanijskoj ligi za seniorke i Međužupanijskoj ligi 1998. Četvrta ekipa (igračice rođene 2000. i mlađe) osvojila je 13. mjesto na Završnici prvenstva Hrvatske u Makarskoj i treće mjesto u Međužupanijskoj ligi 2000. Peta ekipa natjecala se u mini rukometnoj ligi Zagreba, dok je šesta ekipa nastupala u super mini rukometnoj ligi Zagreba.

Ovim tempom Lokomotiva nastavlja i u novoj sezoni te se nada još boljim rezultatima.